Κάνε το Τεστ
ομοιοπαθητικα φαρμακα φλεγμονες χαπια

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και Φλεγμονή

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για φλεγμονές

Υπάρχουν χιλιάδες ομοιοπαθητικά φάρμακα, το κάθε ένα από τα οποία επηρεάζει ολιστικά τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο κάθε ένα από αυτά, παρουσιάζει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά και έναν οργανοτροπισμό (δηλαδή, επηρεάζει περισσότερο κάποιο όργανο του σώματος). Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν "αντιφλεγμονώδη φάρμακα", με την συμβατική έννοια του όρου.

Ο όρος "φλεγμονή" είναι πολύ γενικός και στη συμβατική ιατρική υπάρχουν φάρμακα και ουσίες (όπως Depon, Ponstan, Algofren, Mesulid, Xefo Rapid, Κορτιζόνη) που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Στην ομοιοπαθητική όμως είναι πολύ σημαντική η εξατομίκευση. Δηλαδή ο ασθενής πρέπει να πάρει το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ή/και στα συμπτώματά του, ώστε να είναι αποτελεσματικό, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία το που εντοπίζεται η φλεγμονή (πχ ώμος, γόνατο, μέση, οστά, αδένες, μύες, νεύρα, κα), η υποκείμενη αιτία της φλεγμονής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής (οξεία, χρόνια, κα), οι τροποποιητικοί παράγοντες, και πολλά άλλα στοιχεία ώστε να γίνει η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία σχετίζονται ιδιαίτερα με φλεγμονές (είτε εμπλέκονται τραυματισμοί, είτε αυτοάνοσοι μηχανισμοί) και δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη. Πολλά από αυτά είναι καλό να είναι μέρος ενός κιτ με ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτων βοηθειών που θα έχετε στο σπίτι ή στις διακοπές σας.ομοιοπαθητικα φαρμακα πρωτων βοηθειων, ομοιοπαθητικα πρωτες βοηθειες, ομοιοπαθητικα πρωτης αναγκης

1. Arnica

Η Άρνικα είναι ένα εξαιρετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για φλεγμονές, και πολύ γνωστό για χτυπήματα που οδηγούν σε μωλωπισμούς. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως χάπια και αλοιφή (ωστόσο η δράση της per os (από το στόμα) είναι πολύ πιο ισχυρή, αναλόγως και της δυναμοποίησης, συγκρινόμενη με την όποια κρέμα Άρνικα. Σημειώνουμε πως στην ομοιοπαθητική (δυναμοποιημένη) μορφή της, η Άρνικα δεν έχει καμία παρενέργεια, σε όποια ποσότητα και αν ληφθεί (σε αντίθεση με την φυτοθεραπευτική μορφή της, δηλαδή ως απλό βότανο). Η Άρνικα είναι ένα γενικό φάρμακο για χτυπήματα και μελανιές, και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το πρώτο φάρμακο που πρέπει να λάβει κάποιος.

2. Belladonna

Η Belladonna είναι ένα από τα κύρια φάρμακα για φλεγμονές, ιδίως εκείνες που εμφανίζονται ξαφνικά, με αίσθηση παλμού στο σημείο της φλεγμονής και καύσος. Οι αρθρώσεις φλεγμένουν και είναι ένονα κόκκινες, το δέρμα ζεστό στο άγγιγμα.

3. Ledum

Φλεγμονές και πόνος που σχετίζονται με δήγματα και τραυματισμούς (πχ τραυματισμός από καρφί, αχινούς, κα).  Πόνος και φλεγμονές που συχνά αρχίζουν από τα κάτω άκρα (δάχτυλα) και επεκτείνονται προς τα γόνατα και τους αστραγάλους. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι πολύ πρησμένες. Κρύα επιθέματα βελτιώνουν τον πόνο και το οίδημα. Χρόνιος πόνος σε ρευματικά μυοσκελετικά νοσήματα. Φλεγμένουσες αρθρώσεις λόγω ουρικής αρθρίτιδας (ειδικά στα κάτω άκρα και το μεγάλο δάχτυλο).

4. Rhus tox

Φλεγμονές και πόνος που βελτιώνονται με τη ζέστη και την συνεχόμενη κίνηση. Πόνος και φλεγμονή από υπερκόπωση. Γενικά για μυοσκελεκτικές φλεγμονές και κακώσεις, δερματικές φλεγμονές/λοιμώξεις που συνοδεύονται από κνησμό. Χρήσιμο σε οστεοαρθρίτιδα, λουμπάγκο.

5. Calendula

Για φλεγμονές (μολύνσεις) του δέρματος και κάθε είδους επιδερμικής λοίμωξης. Υπάρχει επίσης και σε αλοιφή (όχι σε ομοιοπαθητική μορφή συνήθως) και είναι χρήσιμη για ανοιχτά εξωτερικά τραύματα.

6. Hepar sulphur

Επώδυνα αποστήματα και φλεγμονές.

7. Hypericum

Το Hypericum σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με βλάβες που αφορούν το περιφερικό νευρικό σύστημα, και βλάβες νεύρων γενικότερα.

8. Ruta

Είναι ένα φάρμακο που αφορά κυρίως τους τένοντες και το συνδετικό ιστό. Τενοντίτιδα, φλεγμονές που σχετίζονται με αρθρώσεις, ιδίως στο γόνατο.

8. Apis

Ανακουφίζει φλεγμένουσες αρθρώσεις, με κνησμό και νιγμώδη πόνο, που βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Επίσης για φλεγμονές που σχετίζονται με δήγματα (τσίμπημα) μέλισσας, τσίμπημα σφήκας και άλλων εντόμων.

10. Bryonia

Φλεγμονές σε αρθρώσεις και πόνος, που βελτιώνεται με την ακινησία και χειροτερεύει με την παραμικρή κίνηση.

11. Aconitum

Το χαρακτηριστικό του Aconitum είναι η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα. Φλεγμονές που εμφανίζονται τάχιστα, ασχέτως αιτιολογίας.

12. Silica

Φλεγμονές και αποστήματα. Η Silica βοηθάει στην απομάκρυνση ξένων σωμάτων (πχ φλεγμονή από ακίδες, αχινούς, κα)

13. Causticum

Ανακουφίζει φλεγμονές και πόνο αρθρώσεων, αρθριτικό πόνο με δυσκαμψία και την αίσθηση ότι οι τένοντες είναι πολύ κοντοί.

14. Colchicum

Φλεγμονές που σχετίζονται με ουρική αρθρίτιδα, αρθρώσεις φλεγμένουσες με έντονη ερυθρότητα και πολύ ευαίσθητες στο άγγιγμα.

15. Benzoic acid

Χρήσιμο στην ουρική αρθρίτιδα, ειδικά στο γόνατο ή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οξύ ρευματικό άλγος και ουρική αρθρίτιδα με δυσκαμψία, οιδήματα.

15. Argentum metallicum

Σε αρθριτικούς πόνους και φλεγμονές που συνδέονται με προβλήματα του συνδετικού ιστού, νευραλγίες, φλεγμονές των όρχεων (ορχίτιδα).

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και παρενέργειες

Τα ομοιοπαθητικά χάπια δεν έχουν καμία παρενέργεια όταν χρησιμοποιούνται υπό τις οδηγίες ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού. Θυμίζουμε επίσης ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν αλληλεπιδρούν με χημικά φάρμακα (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μόνο να αντιδοτηθούν τα ίδια).

Ομοιοπαθητικά φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση

Η επιλογή του ειδικού ομοιοπαθητικού φαρμάκου που χρειάζεστε, η δυναμοποίηση (πχ 12CH, 30CH, 200CH) και η δοσολογία θα πρέπει να καθοριστεί από τον ΕΙΔΙΚΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ γιατρό σας. Καλό είναι να έχετε ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ μαζί σας, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.